Hobbystyczny poszukiwacz dobrego designu oraz ciekawych rozwiązań wnętrzarskich.

Grille gazowe, pomimo licznych zalet, nie są bardzo popularne w Polsce. Miłośnicy barbecue powinni jednak poznać je bliżej. Zobacz, co oferują grille gazowe i dlaczego warto rozważyć ich zakup do ogrodu.

Zalety gazowego grilla

Grill gazowy szybko się nagrzewa – żeliwny ruszt bardzo długo trzyma ciepło. Również sposób rozpalania jest bardzo prosty. Podłącza się go jak kuchenkę elektryczną do butli gazowej. Jest więc niemal natychmiast gotowy do pracy. Również sposób regulowania temperatury do uzyskania idealnie dopieczonej karkówki czy złocistej skórki kiełbasek jest ułatwiony. Temperaturę możesz regulować na bieżąco – mięso nie będzie ani spalone, ani surowe. Obsługa grilla jest więc bardzo prosta, a przyrządzanie posiłków szybsze niż w przypadku klasycznych grilli. Same posiłki są też zdrowsze, ponieważ tłuszcz nie wydziela toksycznych związków – nie pali się. Również utrzymanie sprzętów w czystości jest łatwiejsze niż w przypadku rusztów ulokowanych nad ogniem.

Wady gazowego grilla

Niestety pomimo licznych zalet, urządzenie na gaz ma też kilka wad. Pierwszą jest spory ciężar – do przesunięcia dużego grilla potrzeba 2-3 dorosłych osób. Koszt takiego urządzenia znacznie przewyższa cenę klasycznych grilli węglowych. Jednak ich eksploatacja jest znacznie tańsza. Niektórzy przeciwnicy gazowych rozwiązań twierdzą, że potrawy z takiego rusztu nie mają tak doskonałego smaku jak posiłki sporządzane na ruszcie węglowym. Aby nadać im ten specyficzny aromat, producenci grilli gazowych stosują pojemnik na drewienka lub wiórki z drzew owocowych i jałowca. W czasie wypalania drewna wydziela się dym, który dodaje kiełbaskom, warzywom i mięsom smaku.

Jaki grill gazowy wybrać

Bardzo wygodne są grille z rusztem ze stali nierdzewnej – utrzymanie ich w czystości jest proste. Jeszcze wygodniejszą opcją jest zakup grilla z funkcją autooczyszczenia. Jeśli z grilla będziesz korzystać tylko na działce, możesz wybrać duży model stacjonarny, który zmieści na jednym ruszcie posiłek dla całej rodziny – zbyt mały ruszt może być problematyczny, ponieważ zamiast zajmowaniem się gości, będziesz wciąż zajmować się przekładaniem jedzenia. Natomiast gdy planujesz barbecue za miastem, możesz wybrać nieduży grill mobilny, który łatwo zabierzesz ze sobą w plener.

Paliwo do grilla gazowego

Grill gazowy jest tańszy w utrzymaniu niż model elektryczny lub węglowy. Może być zasilany z sieci lub z butli z propanem-butanem. To drugie rozwiązanie jest bardziej praktyczne, bo pozwala na mobilność urządzenia. Butle z gazem możesz kupić w każdym markecie budowlanych, np. tutaj: https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/kemping/butle-gazowe/gaz-do-butli-gaspol-11-kg.html Zakłada się, że jeden palnik w ciągu godziny spala ok. 0,5 litra gazu. Zapas z dużej, ok 10-litrowej butli spokojnie wystarczy na cały sezon imprezowania na świeżym powietrzu. Do mniejszego grilla turystycznego wystarczy mniejsza butla do 3 kg. Należy pamiętać o jej systematycznym napełnianiu w punktach specjalistycznie się tym zajmujących.

 

Zapisz

DomHobby.pl to wiele osób, które współtworzą tą treść. Jeśli Ci się spodoba będzie nam niezmiernie miło.