Hobbystyczny poszukiwacz dobrego designu oraz ciekawych rozwiązań wnętrzarskich.

Karaluchy i prusaki to prawdziwy koszmar wielu osób. Wzbudzają one strach i obrzydzenie, a bliskie spotkanie z nimi jest naprawdę nieprzyjemne. Robaki mogą pojawić się nawet w czystym i regularnie sprzątanym lokalu. Ich eliminacja nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Niestety karaluchy rozprzestrzeniają się bardzo szybko. Warto również wiedzieć, że są piekielnie inteligentne, co tylko utrudnia pozbycie się ich. Innym problemem są oczywiście szczury i pozostałe gryzonie, dla których restauracja jest prawdziwym rajem.

Jak samodzielnie wytępić karaluchy?

Sposobem na karaluchy jest kwas borowy. Warto zmieszać go z cukrem, a następnie umieścić w różnych obszarach pomieszczenia. Cukier odgrywa tutaj rolę wabika na robaki. Kwas borowy działa zabójczo. Wiele osób próbuje również wyłapać prusaki poprzez rozłożenie na podłodze (najlepiej w okolicach jedzenia) kawałków lepu na muchy. Niestety nie jest to zbyt skuteczne rozwiązanie, gdyż w ten sposób pozbędziemy się jedynie części insektów.

Karaluchy lubią zapach kawy, wiec warto zaparzyć ją, a fusy przesypać do innego naczynia. Dobrze jeśli słoik jest wysoki, gdyż przez to robaki będą miały problem z ucieczką. Należy jednak pamiętać, aby zrobić im „drabinkę” (najlepiej z tektury). To właśnie po niej będą wędrować do słoika z fusami. Zamiast kawy można wykorzystać piwo.

Oczywiście można zakupić również profesjonalne preparaty do zwalczania insektów. Mają one różne formy, jednak należy pamiętać o tym, aby używać ich z głową. Wyżej wymienione sposoby sprawdzą się jedynie w przypadku, gdy ilość insektów nie jest zbyt duża. Niestety w dużych restauracjach problem jest najczęściej zauważany dopiero wtedy, gdy przybiera na sile.

Sposoby na pozbycie się gryzoni

Szczury i myszy lgną do lokali gastronomicznych szczególnie chętnie. Przyciąga ich głównie ciepło oraz duża ilość resztek jedzenia. W takich miejscach często panuje bałagan. Gryzonie bez problemu znajdą sobie schron np. w meblach, czy też ścianach. Odstrasza ich jednak zapach kolendry, oregano, cytryny, czosnku, mięty, czy też liści pomidorów. Warto więc porozkładać je w pomieszczeniu. Szczury i myszy zniechęca również zapach kota, jednak ciężko trzymać futrzaka w restauracji.

Tradycyjną metodą zwalczania gryzoni są oczywiście pułapki. Na zachętę należy umieścić na nich kawałek wędliny, czy też kiełbasy. O ile szczur nie jest zbyt sprytny, to nie wyjdzie z tego żywy. Ciekawe są również pułapki lepowe, jednak możne je umieszczać wyłącznie w miejscach, gdzie nie ma zanieczyszczeń, czy też wilgoci. Gryzoń po prostu przyklei się na mocny klej do taśmy.
W walce z gryzoniami skuteczne są również trutki, które mają zwykle formę granulatu. Raczej nie sprawdzą się one w miejscu, gdzie przygotowywane jest jedzenie. Jest to raczej opcja do wszelkich magazynów i pomieszczeń gospodarczych. Nowością są elektroniczne odstraszacze gryzoni, jednak ich skuteczność nie jest zbyt wysoka.

Kiedy zdecydować się na dezynfekcję?

Fachowa dezynfekcja jest najskuteczniejszym sposobem na to, aby pozbyć się wroga. Wyspecjalizowana ekipa Stander wykorzystuje wyłącznie sprawdzone preparaty dezynfekujące, dzięki którym pozbędziemy się nie tylko dorosłych osobników. Pamiętajmy o tym, że we wszelkich szczelinach znajdują się jaja różnorodnych robaków. Właśnie dlatego nawet wtedy, kiedy wydaje nam się, że wyeliminowaliśmy wszystkie insekty, to po pewnym czasie one wracają. Dezynfekcja lokalu gastronomicznego przynosi najszybsze efekty, których nie osiągniemy domowymi sposobami. To samo dotyczy gryzoni. Deratyzacja odbywa się poprzez wykorzystanie metod chemicznych oraz mechanicznych. Stosowane są tutaj m.in. karmniki deratyzacyjne.