Hobbystyczny poszukiwacz dobrego designu oraz ciekawych rozwiązań wnętrzarskich.

Drewniane żyletki na suficie oraz lekko zdobione fronty znalazły się w 45 metrowym mieszkaniu na Warszawskim Żoliborzu. Przeznaczone  dla mężczyzny zostało zaprojektowane przez biuro projektowe 3XEL.

Miało być przytulnie i nowocześnie. Aby tego dokonać architekci całkowicie zmienili formę mieszkania. Co prawda w tych samych miejscach musiały pozostać kuchnia z łazienką ze względu na istniejące przyłącza, ale obecny rozkład zdecydowanie różni się od poprzedniego. Łazienka została powiększona, pralka znalazła swoje miejsce w holu, a kuchnia otworzyła się na salon.

Widok na salon i nieduży aneks kuchenny, sufit żyletkowy

Foto: Dariusz Jarząbek

aneks kuchenny i stolik jadalniany dla dwóch osób

Foto: Dariusz Jarząbek

Przewodnim motywem wnętrza jest kolor niebieski, który przewija się na frontach meblowych oraz tapicerce sofy i krzeseł. Ze  względu na ponadstandardową wysokość sufitu architektom zależało na podkreśleniu tego detalu. Stąd właśnie pomysł na drewniane żyletki, które optycznie obniżyły mieszkanie, ale ze względu na swoją ażurową formę nie przytłaczają. Poza dekoracją mają jeszcze jedno zadanie – wydzielają również ciąg komunikacji i strefę wypoczynkową. Sekwencję drewnianych żyletek w ciekawy sposób przełamuje biały kubik oświetlenia.

Nieduży aneks kuchenny z szarymi i niebieskimi frontami.

Foto: Dariusz Jarząbek

Salon z niebieską sofą, stolikiem kawowym i mały stolem jadalnianym dla dwóch osób

Foto: Dariusz Jarząbek

Staraliśmy się tak zaprojektować mieszkanie, aby wydzielić jak najwięcej miejsc do przechowywania, ale jednocześnie zostawić uczucie przestrzeni. W dwóch końcach holu znajdują się wnękowe szafy – całe w zabudowie. Dodatkowo w sypialni mieści się pojemna szafa garderobiana. W części dziennej zaproponowaliśmy już otwarte półki, tak aby nie przytłaczać wnętrza zbędną zabudową.

– mówi Patryk Ławrynowicz z biura projektowego 3XEL.

W łazience, która posiada nieduże gabaryty najważniejsza jest ergonomia. Tutaj znajdziemy sporo dodatkowego miejsca przeznaczonego do przechowywania. Za lustrami została ukryta szafka, a na całej szerokości lustra aż do sufitu znalazło się miejsce na półki.  Również kuchnia została zagospodarowana w maksymalnie funkcjonalny sposób. Aby uniknąć wrażenia ciężkości, na osi widocznej z salonu architekci zaprojektowali otwarte półki. Na nich właściciel może wyeksponować rośliny lub inne dodatki.

Monochromatyczna łazienka

Foto: Dariusz Jarząbek

W projekcie wykorzystano oświetlenie marki AQForm. Dla zapewnieniu odpowiedniego komfortu postawiono na sprawdzone rozwiązanie. Bazą jest oświetlenie ogólne, dzięki któremu możemy wygodnie poruszać się po mieszkaniu o każdej porze dnia. Do bardziej wymagających zadań zastosowano oświetlenie zadaniowe, którym doświetlono kuchenny blat czy biurko. Całość dopełniło oświetlenie akcentujące. W przypadku niedużej przestrzeni nawet jedna oprawa oświetleniowa może spełnić więcej niż jedną funkcję . Tak jest np. w przypadku opraw AQLED i SQUARES użytych w kuchni i przedpokoju. Ich kąt świecenia oraz moc jest wystarczająca, aby zapewnić równomierne oświetlenie podłogi pod nimi. Kierunkowe światło zapewnia jednocześnie kameralną atmosferę.

oświetlenie zamontowane w suficie żyletkowym

Foto: Dariusz Jarząbek

Małe, nieustawne pomieszczenia zostały zamienione w otwartą przestrzeń. Większość ścian wyburzono lub przesunięto, aby powiększyć łazienkę, połączyć kuchnię z salonem, stworzyć wygodny hol, garderobę i miejsce do pracy. Dzięki temu powstała ciekawa przestrzeń – gdzie odcienie niebieskiego idealnie łączą się z drewnem.

minimalistyczny przedpokój w szarościach z białym krzesłem

Foto: Dariusz Jarząbek

Biuro projektowe: 3XEL Architekci (Justyna Kolasa, Patryk Ławrynowicz) www.3xel.pl
Oświetlenie: www.aqform.com