Hobbystyczny poszukiwacz dobrego designu oraz ciekawych rozwiązań wnętrzarskich.

Filippo Tisselli, Cinzia Mondello oraz Marcin Dworzyński z tissellistudioarchitetti podjęli się wyzwania renowacji wiekowego mieszkania znajdującego się w zabytkowym centrum Ceseny (Włochy).

Odważny projekt zakładał zachowanie w dwupoziomowym mieszkaniu jedynie niezbędnych ścian wewnętrznych, po to aby wprowadzić do wnętrza jak największą ilość naturalnego światła. Na pierwszej kondygnacji znajduje się kuchnia wraz z jadalnią, pokój dzienny oraz łazienka dla gości. Praktycznie wszystkie ściany działowe zostały wyburzone. Na drugiej kondygnacji zapewniającej większą ilość prywatności znalazły się sypialnia wraz z dedykowaną łazienką oraz garderoba.

Architekci postawili na biel oraz jasne drewno tekowe na podłodze.  Pojawiły się także dodatkowe okna oraz dwa niezależne wyjścia na taras. Na ścianach pojawiły się lustra, które umożliwiają światłu swobodnie przenikać przez całe mieszkanie . Ich złoty kolor to odwołanie do słońca Italii.

 

W projekcie architekci wykorzystali wiele niestandardowych rozwiązań.  Meble zintegrowane są z układem przestrzennym  głównych stref domowych. Na początku niełatwo zrozumieć jak działają minimalistyczne linie i formy, które nadano meblom. Ich funkcja staje się jasna w momencie gdy je otwierasz. Zobaczcie to na filmie.

 

Hobbystyczny poszukiwacz dobrego designu oraz ciekawych rozwiązań wnętrzarskich. Autor strony DomHobby.pl