Hobbystyczny poszukiwacz dobrego designu oraz ciekawych rozwiązań wnętrzarskich.

Mieszkanie w warszawskiej kamienicy z 1954 roku zostało zaprojektowane przez Widawscy Studio Architektury. Inspiracją do tego projektu stało się wzornictwo z lat 60-tych oraz skandynawski minimalizm.

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy__1

Aby wprowadzić do wnętrza większą ilość światła i optycznie powiększyć to 58 metrowe mieszkanie architekci zdecydowali się pozostawić starą drewnianą podłogę pomalowaną na biało. Pokusili się również o pozostawienie nietypowej kolorystyki łazienki i toalety oraz intrygujących barwy użytych w salonie oraz sypialni.

 

Mieszkanie nie posiadało typowego przedpokoju. Wchodząc do środka witała nas kuchnia z jadalnią. Architekci stworzyli więc optyczną strefę wejściową, która została oddzielona od reszty pomieszczeń ażurowymi przesuwnymi panelami. Ściany tej strefy zdobią płyty betonowe oraz lustro na belce sufitowej.

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy__2

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy__7

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_8

 

Odniesieniem do wzornictwa z lat 60-tych stała się kolorystyka kuchni. Sufit ozdobiony jest kwiatowym wzorem, który czerpie z wzornictwa fińskiej marki Marimekko. Uroku kuchni i jadalni dodaje oryginalnie zachowana i wyeksponowana cegła oraz żółte szafki kuchenne z czarnym kamiennym blatem.

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy__3

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy__4

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_5

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_6


 

Przeczytaj też: Wszystko o tynkach dekoracyjnych.

 

 

W salonie stymulujący pomarańcz w połączeniu ze stonowanym kolorem oliwkowym tworzy bardzo energetyczne tło dla całej aranżacji. Łącząc funkcję wypoczynkową oraz gabinetową wnętrze zyskało na funkcjonalności. Na uwagę zasługuje czarna ściana znajdująca się wokół drzwi wejściowych na której architekci umieścili nieregularny biały regał.

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_11

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_12

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_13

 

Nieszablonowa kolorystyka zastosowana w sypialni tworzy unikalne oblicze tego wnętrza. Łóżko, które wyglądem nawiązuje do wzornictwa z lat 60-tych umieszczone zostało na tle ciemnej ściany w głównym punkcie sypialni. Zamiast stolików nocnych architekci użyli foteli z lat 60-tych, które posiadał właściciel tego mieszkania. W sypialni znalazło się również miejsce dla leżanki zwanej „maszyną relaksu”, która została zaprojektowana przez Le Corbusier’a.

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_14

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_15

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_16

 

Czarna mozaika w łazience oraz wc wbrew pozorom nie zmniejszyła optycznie tych pomieszczeń, ale poprawiła  ich proporcje. Zamiast tradycyjnej szafki pod umywalkę architekci zastosowali oryginalną komodę z drewna, która została pomalowana w kolorowe pasy. Zwróćcie również uwagę na interesującą instalację z czarnych dłoni wyłaniających się ze ściany.

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_9

mieszkanie_w_kamienicy_widawscy_10

Projekt wnętrza: Widawscy Studio Architektury, www.widawscy.pl
Zdjęcia: Dariusz Majgier.

Hobbystyczny poszukiwacz dobrego designu oraz ciekawych rozwiązań wnętrzarskich. Autor strony DomHobby.pl

  • Z czego wykonane zostały ażurowe panele w strefie wejściowej do domu? Gdzie można je dostać? Bardzo mnie one zauroczyły i doskonale sprawdziłby się w moim mieszkaniu gdzie salon łączy się z kuchnią.
    Mi osobiście nie przypadła do gustu sypialnia i łazienka, wydają mi się zbyt ciężkie. Ale pozostała część domu jest genialna 🙂

  • Widawscy Studio Architektury

    Ażurowe panele zostały wykonane z MDF-u lakierowanego na kolor biały. Były wykonane przez firmę meblową na zamówienie, wg. przygotowanego projektu.

  • xena

    piękne mieszkanie, kolory robią wrażenie, choć nigdy nie wpadłabym na to, żeby w taki sposób je połączyć. Z reguły preferuję takie rozwiązania http://perfectspace.pl/realizacje/ ale może skuszę się na trochę odmiany….? 🙂