Chcąc otworzyć restauracje przede wszystkim trzeba wiedzieć, jakiego rodzaju posiłki chcemy serwować. Ma to ścisły związek z zakupem urządzeń gastronomicznych. Jeżeli planujemy otworzyć pizzerię, to oczywiście będzie nam potrzebny piec, jeśli zaś będziemy specjalizować się w naleśnikach, to nie obejdzie się bez naleśnikarki. Zatem już na wstępie widać, że sprzęty, z których będziemy korzystać, mają ogromny wpływ na funkcjonowanie lokalu. Stając przed koniecznością wyboru takich urządzeń warto pamiętać o trzech zasadach: ma być funkcjonalnie, cicho i na najwyższym poziomie.
Spis treści
W dążeniu do funkcjonalności
Funkcjonalna kuchnia, to podstawa. Znajdujące się w niej urządzenia gastronomiczne powinny być tak rozmieszczone, aby umożliwiać sprawną i wartką pracę. Dzięki temu kucharze mogą z łatwości wykonywać swoje obowiązki, zaś klienci są zadowoleni z szybkiej obsługi. Skrócenie czasu oczekiwania na zamówienie jest bardzo istotną kwestią. Dlatego też warto dołożyć wszelkich starań, aby można były go ograniczyć do minimum. W zaprojektowaniu funkcjonalnej kuchni może pomóc np. firma Tanake, która od lat zajmuje się realizacją tego typu zleceń.
Cicho pracujące urządzenia
Dla gości najgorszym z możliwych scenariuszy jest siedzenie przy stoliku i wysłuchiwanie odgłosów dobiegających z kuchni. Chcąc temu zapobiec powinniśmy kupować urządzenia emitujące jak najniższy poziom hałasu. Dzięki temu dbamy nie tylko o klientów, ale również o personel. Przy kupnie urządzeń gastronomicznych zwróćmy także uwagę na energooszczędność. Może to pomóc nam w ograniczeniu kosztów.
Wysoka jakość sprzętów gastronomicznych
Codzienne korzystanie z urządzeń, przez wiele godzin sprawia, że znacznie szybciej ulegają one zniszczeniom. Dlatego też bardzo istotne jest, aby były jak najwyższej jakości. Dzięki temu możemy być pewni, że posłużą w lokalu przez długie lata. Ważne jest również, aby były łatwe w czyszczeniu oraz wykonane z dobrych materiałów. Chcąc uchronić się przed kupnem niewłaściwego sprzętu najlepiej jest opierać się na informacjach pochodzących od specjalistów.