Prestiżowe londyńskie biuro architektoniczne Buchanan Hartley Architects zaprojektowało wnętrze warszawskiej restauracji Benihany. Koncept, projekt architektoniczny oraz realizacja trwały ponad rok. Jak wygląda Benihana w środku? Zobaczcie.
Lokal to okazała przestrzeń. Ponad 540 metrów kwadratowych powierzchni doświetlone jest wielkoformatowymi oknami umiejscowionymi z trzech stron restauracji.
[alert type=white ]Wnętrze podzielone jest na kilka stref, które odróżniają się od siebie designem i funkcjonalnością.[/alert]
Pierwszą strefą jest Lounge, gdzie znalazły się gustowne stoliki z ciemnego drewna oraz krzesła z jasnoszarego weluru. Na lewo od wejścia głównego architekci zaprojektowali długi bar z komfortowymi hokerami. Za barem znajdują się japońskie alkohole umieszczone na regale z ciemnego drewna. Regał podświetla czerwone punktowe światło, które jest nawiązaniem do logotypu restauracji. Tuż obok baru znajduje się strefa Sushi. W Benihanie znalazło się również miejsce dla strefy Chillout, która przypadnie do gustu osobom ceniącym sobie wygodę. Designerskie fotele z weluru oraz szklane stoliki w połączeniu z beżowym dywanem oraz designerskim oświetleniem dają niezaprzeczalne poczucie komfortu. Najbardziej wyróżniającą się przestrzenią w lokalu jest strefa teppanyaki gdzie ustawionych zostało 7 kamiennych stołów teppanyaki, przy których znalazło się po 8 krzeseł obitych czerwoną skórą. Ostatnią strefą jest VIP Room, który architekci oddzielili od reszty restauracji zabudową wykonaną z jasnego drewna.
Całość została zaprojektowana z dobrym smakiem. Utrzymane w nowoczesnymi i minimalistycznym stylu wnętrze restauracji prezentuje się wyśmienicie.
Benihana mieści się w Warszawie przy ulicy Twardej 4, tuż obok Placu Grzybowskiego, na parterze najwyższego warszawskiego apartamentowca – Cosmopolitan Tower.