Psst! Słyszałaś o technice wolnego gotowania Slow Cooking? Kliknij TUTAJ!

Panele podłogowe w kuchni. Czy to dobry pomysł?

Podczas urządzania przestrzeni kuchennej stajemy przed wieloma dylematami, ale jedna kwestia wydaje się z góry rozstrzygnięta: na posadzce znajdą się kafle ceramiczne. Czy to faktycznie jedyne funkcjonalne rozwiązanie? Okazuje się, że nie, a w roli alternatywy coraz częściej pojawiają się panele podłogowe.

Kuchnia to wnętrze narażone na wilgoć, wysokie temperatury i intensywną eksploatację, dlatego urządzenie jej w sposób maksymalnie praktyczny nie należy do łatwych zadań. Podłoga powinna dobrze odpowiadać wymaganiom tej przestrzeni, a jednocześnie estetycznie wpisywać się w wystrój domu. Rozwiązaniem spełniającym te oczekiwania są panele laminowane, które:

  • są przyjemne w dotyku (brak uczucia zimna pod stopami, jak w przypadku płytek ceramicznych),
  • tworzą we wnętrzu przytulny efekt (szczególnie, jeśli zdobi je rysunek drewna),
  • montuje się w sposób prosty i szybki (bez użycia kleju),
  • są łatwe w utrzymaniu czystości i odporne na działanie promieni UV,
  • świetnie sprawdzają się również w pozostałych pomieszczeniach (a to pozwala uzyskać spójną i przemyślaną aranżację).

Wymienione wyżej cechy są wspólne dla wszystkich paneli laminowanych, ale nie każde z nich sprostają kuchennemu użytkowaniu pod względem wytrzymałości – w tym wypadku powinniśmy zwrócić uwagę na dodatkowe parametry. Kluczową właściwością jest klasa ścieralności. Im wyższa, tym trudniej o powstanie uszkodzeń, dlatego szukajmy oznaczeń AC4 lub AC5. Na polepszenie trwałości i stabilności podłogi ma z kolei wpływ jej grubość (standardowa wynosi 8 mm – jeśli wybrany model ma większą, będzie to odczuwalny atut). Bardzo istotne, by deski wyróżniały się również wodoszczelnością.

Extreme 4V – kolekcja paneli do wymagających pomieszczeń

Przykładem rozwiązania, które śmiało możemy zastosować w kuchni, są panele Extreme 4V od RuckZuck. Jak sama nazwa wskazuje, są one gotowe na wyzwania eksploatacyjne, o czym świadczą doskonałe parametry techniczne – klasa ścieralności AC5 oraz grubość deski wynosząca 12 mm. Dzięki temu, upuszczane naczynia czy przesuwane krzesła nie spowodują rys ani ubytków na powierzchni podłogi. Do zalet desek z tej kolekcji należy też antystatyczność (która pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu elektryzowania się podłogi) oraz pokrycie ich krawędzi mieszanką wosków Isowaxx (chroniącą je przed wnikaniem wilgoci). Dębowe dekory wykończone strukturą z wyczuwalnym układem usłojenia prezentują się bardzo naturalnie, a ułożone w kuchni (i każdym innym wnętrzu) stają się pięknym akcentem, nadającym aranżacji harmonii i ciepła.

Kiedy zdecydować się na montaż paneli w kuchni?

Panele laminowane szczególnie dobrze sprawdzą się w kuchniach otwartych. W całej strefie jadalniano-wypoczynkowej możemy zastosować ten sam rodzaj wykończenia posadzki (bez konieczności łączenia kafli z panelami, co może nastręczać trudności). W dodatku z powodzeniem zamontujemy je samodzielnie. Jest to zatem dobry wybór dla osób, które chcą zaoszczędzić czas i przeprowadzić remont niższym kosztem, bez wzywania fachowców.

Jedyną rzeczą, o której musimy pamiętać, jest regularne dbanie o czystość paneli i unikanie długotrwałego kontaktu z wodą. Trzymając się tych zasad, sprawimy, że świetnie spełnią swoją funkcję i udekorują wnętrze na wiele lat.

Opracowanie: firma RuckZuck

RuckZuck to profesjonalny salon z panelami, który oferuje najszerszy na rynku wybór podłóg laminowanych, drzwi wewnętrznych oraz materiałów wykończeniowych. Decyzję o zakupie odpowiednich modeli i wzorów ułatwiają fachowe porady pracowników. W ramach kompleksowej obsługi klienta, punkty RuckZuck proponują również transport oraz montaż zakupionych produktów.

Przeczytaj też