Hobbystyczny poszukiwacz dobrego designu oraz ciekawych rozwiązań wnętrzarskich.

“Żółty Słonik” to przedszkole zaprojektowane przez architektów z XY Studio. Nowoczesna bryła oraz innowacyjne rozwiązania to główne cechy charakterystyczne tego obiektu. Jest się czym chwalić, bo projekt z Ostrowi Mazowieckiej został nominowany do prestiżowej nagrody Building of The Year w konkursie ArchDaily!

W tym projekcie nic nie dzieje się przypadkowo. Centralnym punktem obiektu przedszkolnego “Żółty Słonik” jest wewnętrzny dziedziniec na którym rośnie drzewo. Daje ono przyjemny cień w upalne dni. Przed wiatrem osłaniają skrzydła budynku, a od północnej strony dziedziniec domyka zadaszona altana. Dzięki temu dzieci mogą długo i bezpiecznie spędzać czas na świeżym powietrzu.

Zastosowana na zewnątrz deska kompozytowa Viva Teak z oferty DLH każdego dnia musi sprostać wielu małym nóżkom. Produkt ten łączy zalety drewna i polimerów oraz charakteryzuje się dużą wytrzymałością co zapewnia długie użytkowanie. Materiał można wykorzystać na nawierzchnie ogrodowe: podesty, alejki, pomosty, obrzeża basenów i oczywiście przydomowe tarasy.

Dorota Siblińska z pracowni XY Studio.

Aby zatrzeć granice pomiędzy wnętrzem budynku, a otoczeniem architekci połączyli dziedziniec przedszkola z salami dydaktycznymi robiąc przeszklenia korytarzy oraz niskie zadaszenie. Położenie obiektu sprawia, że dociera do niego bardzo duża ilość światła, jednak przy jednoczesnym dużym poziomie zacienienia na dziedzińcu wewnętrznym.

reklama magazyn lifestyleowy

przedszkole_zolty_slonik przedszkole_zolty_slonik_2 przedszkole_zolty_slonik_3 przedszkole_zolty_slonik_4 przedszkole_zolty_slonik_5 przedszkole_zolty_slonik_6