Sieć restauracji oferujących elementarne dania kuchni włoskiej coraz prężniej rozwija się na rynku. Wśród nich znajduje się także pizza. Niemniej jednak zdaniem wielu osób, to danie smakuje najlepiej wtedy, gdy jest przyrządzone w zaciszu domowym. Wbrew pozorom, czynność ta jest szybka i prosta w wykonaniu. Indywidualnie dobrane składniki niewątpliwie wpasują się w gust każdego smakosza. Marzysz o tym, aby we własnym domu zrobić oryginalną, aromatyczną i przepyszną pizzę? Jesteś prawdziwym koneserem tego rodzaju potraw i lubisz eksperymentować w kuchni? Budowa ogrodowego pieca może być dla Ciebie idealnym rozwiązaniem.
Spis treści
Od czego zacząć?
Jeśli zdecydujesz się na tego typu budowę, na wstępie należy określić miejsce, w którym owa budowa miałby powstać. Następnie wskazane jest przygotowanie odpowiedniego podłoża i wykopu pod fundament. Dodatkowo warto go ustabilizować żwirem bądź tłuczniem.
Najlepiej, aby podstawa była wykonana z betonu, bowiem zapewni to stabilność całej konstrukcji. Kolejno konieczne jest wykonanie cokołu, na którym powstanie budowla. Najczęściej wykonywany jest on z kolorowych płytek szamotowych, jak również z kamieni bądź drewna. Zbudowanie nawet niewysokiego cokoliku sprawia, że korzystanie z obiektu staje się wygodniejsze.
Budowa konstrukcji
W momencie, gdy mamy już gotowy mocny fundament, wówczas możemy przystąpić do murowania reszty pieca. Na spodzie warto umieścić potłuczone szkło bądź żwir czy tłuczeń, a na całość położyć glinę, najlepiej wzbogaconą o słomę, co zapewni optymalną izolację, jak również pozwoli utrzymać odpowiednią temperaturę we wnętrzu kopuły. Proces schnięcia mieszanki jest uzależniony od wielu czynników, również od pogody. W wyniku tego może potrwać on nawet miesiąc.
Następnie, kiedy nasza podstawa będzie już gotowa, śmiało możemy przystąpić do murowania paleniska. Do tego celu często wykorzystuje się cegły szamotowe, które łączymy ze sobą za pomocą zaprawy.
Dobór kształtu
Kiedy palenisko mamy już przygotowane, kolejną ważną czynnością jest murowanie komory piekarniczej. To jedna z najważniejszych czynności, dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zachowanie odpowiedniej architektury.
Kształt paleniska powinien być zachowany w formie prostokątnej bądź jajowatej. Materiały powinny być odporne na wszelkie czynniki pogodowe, do jakich należą mróz czy deszcz. Do najpopularniejszych należą cegły szamotowe lub czerwone.
Aby nieco ułatwić sobie wykonanie tej pracy, można skorzystać z drewnianych stelaży lub mokrego piasku, które posłużą nam jako forma. Na nim należy układać kolejno cegły szamotowe. Warto zaznaczyć, że podczas budowy wskazane jest zwrócić uwagę na wyeliminowanie spoin między cegłami. Dodatkowo uchroni to wypiekany produkt przed niekorzystnymi i gwałtownymi ruchami powietrza, które mogłyby wpłynąć na pogorszenie jakości dania.
Rodzaje pieców
Należy wspomnieć, że kształt ścian komory i materiał, z jakich jest on wykonany również ma wpływ na poprawne działanie naszego obiektu. Kopuły można wykonać wedle uznania z bazy glinianej lub murowanej.
Aby stworzyć konstrukcję glinianą wystarczy po uformowaniu spodu paleniska z cegieł szamotowych, usypać na nich kopę z piasku, a następnie nadać mu odpowiedni kształt. Następnym krokiem jest obłożenie go gliną wraz z mokrymi gazetami. Gdy całość konstrukcji wyschnie, należy wyciąć odpowiedni otwór w budowli, po czym wygarnąć ze środka piasek. Taki obiekt wzorowo spełni swoją rolę.
W przypadku, gdy nie chcesz skorzystać z możliwości budowy glinianego pieca, dobrym rozwiązaniem może okazać się konstrukcja murowana. Jednak warto pamiętać, że tego rodzaju piece do pizzy wymagają odpowiedniego wykończenia. Kluczowe jest także wykonanie komina, który musi znaleźć się z przodu budowli, jak również otworu i drzwiczek. Całości możemy nadać wygląd wedle uznania. Do budowy ogrodowego pieca do pizzy można użyć materiałów z tej listy.
Wykończenie
Odpowiednie wykończenie to połowa sukcesu poprawnego działania pieca. Wiadomym jest, że gdy komora murowana będzie gotowa, wówczas należy wyposażyć ją w odpowiednio dobrane drzwiczki. Warto wybrać takie, które wykonane są z dobrej jakości metalu. Oprócz tego obiekt może być wykończony według indywidualnych preferencji użytkownika. Możliwe jest obłożenie go mozaiką bądź innym kamieniem czy wyposażenie go w odpowiednie akcesoria, tak, aby dobrze wpasował się w aranżację Twojego ogrodu.
Jak działa?
Obiekt działa podobnie jak piece chlebowe. Różni się jedynie tym, że potrawę przyrządzamy w palenisku, gdzie pali się jeszcze ogień, jednak nie ma on styczności z wypiekiem. Wystarczy jedynie lekki płomień, który nagromadzony zostanie w dalszej części paleniska. Za dalszy, równomierny wypiek ciasta odpowiedzialne jest ciepło, które zbiera się w cegłach.
Piec do pizzy opalany drewnem umożliwi nam wydobycie niepowtarzalnego aromatu jednego z podstawowych dań kuchni włoskiej. Wymaga to włożenia swojego serca, pasji i umiejętności, jednak nic nie jest w stanie dorównać smaku chrupiącego, a zarazem miękkiego ciasta.
Zalety
Wykorzystanie budowli opalanych drewnem to niejako powrót do najstarszych korzeni. W ten sposób opalany jest także tradycyjny piec chlebowy. Należy pamiętać, że prawdziwa, włoska pizza powinna być wypiekana właśnie w ten sposób.
Dzięki temu posiada niezwykły aromat, który jest niemożliwy do osiągnięcia za pomocą zwykłego, elektrycznego piekarnika. Ponadto naturalne opalanie bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, gdyż do wypieku ciasta nie przedostają się niewiadomego pochodzenia spaliny. Dla gospodarza ten ogrodowy obiekt nie powinien sprawiać kłopotu, choć na początku wskazane jest zaznajomienie się z jego właściwościami oraz wybór optymalnego czasu przygotowania. To alternatywa dla wszelkiego rodzaju pieców, jakimi są kuchnie ogrodowe.
Podsumowanie
Większość rodowitych Włochów stwierdza fakt, iż do najlepszego wypieku dania potrzebna jest odpowiednia konstrukcja. Według tradycji, niezbędnym elementem jest piec do pizzy opalany drewnem.
Gotowanie na świeżym powietrzu ma nie tylko korzystny wpływ na Twoje zdrowie, ale również to wspaniały czas, aby spędzić go z rodziną czy przyjaciółmi. Nie dość, że przygotujesz w nim smakowite danie, które bez wątpienia zasmakuje każdemu biesiadnikowi, a dodatkowo taka budowa sprawi że Twój dom i ogród będą prezentować się pięknie!