Psst! Słyszałaś o technice wolnego gotowania Slow Cooking? Kliknij TUTAJ!

Sezon grillowy czas zacząć.

Grillowanie to nie tylko jedzenie. Grillowanie to także spotkania z rodziną i przyjaciółmi, długie rozmowy przy aromatycznym zapachu dymu. To także relaks oraz zabawa. Chyba właśnie dlatego większość z nas oczekuje z utęsknieniem na rozpoczęcie kolejnego sezonu grillowego.

W Polsce najbardziej popularnym jest grill węglowy. Jednak coraz więcej osób decyduje się na grill gazowy, który często jest znacznie większy od jego węglowego odpowiednika. Plusem grilla gazowego jest to, że można szybko i wygodnie przygotować smaczne potrawy. Aby go rozpalić wystarczy tylko przekręcić gałkę i wcisnąć przycisk zapalarki. Niektórzy sądzą, że jedynie charakterystyczny dla grilla węglowego dym jest w stanie zapewnić typową, aromatyczną woń. Nic bardziej mylnego! Korzystając z grilla gazowego smak ten uzyskujemy dzięki wędzarce oraz drewnianym wiórkom.

grill-1
grill-2

Przy wyborze grilla gazowego warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów technicznych:

– dobrze zaprojektowany system palników,
– obecność odparowywacza
– porządne ruszty żeliwne lub ze stali nierdzewnej
– głęboki piekarnik

grill-4
Przeczytaj też