Hobbystyczny poszukiwacz dobrego designu oraz ciekawych rozwiązań wnętrzarskich.

Wraz z wiekiem, gdy pojawiają się pierwsze dolegliwości zdrowotne, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Rezygnujemy z potraw, bez których nie potrafimy żyć. Czy jest to konieczne?

Przyjęło się, że smażenie jest niezdrowe. Z tą teorią można się spierać. Wszystko zależy od tego, co oraz jak smażymy. Jeśli usmażymy na głębokim tłuszczu panierowanego kotleta albo udusimy karkówkę w sosie, z pewnością nie będzie to zdrowe. Do tego zmorą zdrowego smażenia są wysłużone patelnie. Do korzystania z nich potrzebujemy dużej ilości tłuszczu. Jeśli zależy nam na zdrowiu, warto zainwestować w nowe patelnie nieprzywierające, dzięki którym znacznie ograniczymy zużycie oleju.

 

Jak smażyć poszczególne potrawy

  • Mięso i ryby

Mięso oraz ryby smażone na patelni mają niepowtarzalny aromat. Jeżeli dorzucimy podczas smażenia zioła tj. rozmaryn, szałwię, bazylię, oregano, miętę, czy pietruszkę, nadamy im orientalny smak. Do smażenia mięs używamy patelni grillowej. Dzięki specjalnemu rzeźbieniu na dnie oraz nieprzywierającej powłoce, mięso oraz ryby mają niewielki kontakt z tłuszczem. Dodatkowo tłuszcz zawarty w mięsie wycieka z niego i pozostaje w rowkach patelni. Mięso oraz ryby przygotowane w ten sposób są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

reklama magazyn lifestyleowy
  • Warzywa

Powinniśmy spożywać pół kilograma warzyw dziennie. To spora ilość. Przygotowanie takiej ilości warzyw dla czteroosobowej rodziny może być trudne na tradycyjnej patelni. Dlatego warto sięgnąć po patelnię wok. Umożliwi ona nam przygotowanie kilku porcji warzyw, przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.

  • Naleśniki, racuchy, placki ziemniaczane

Naleśniki, racuchy, czy też placki ziemniaczane smażymy na nieprzywierającej patelni do naleśników. Dzięki specjalnej ceramicznej powłoce, ciasto nie przywiera do patelni. Pomimo że podczas smażenia używamy niewielkiej ilości oleju, racuchy oraz placki ziemniaczane dodatkowo odsączamy na papierowych ręcznikach. W ten sposób otrzymamy wersję light niezdrowych przysmaków.

  • Jajecznica i jajka sadzone

Gdy przygotowujemy śniadanie dla jednej osoby, z dwóch jaj, większość potrawy pozostaje w patelni. Aby tego uniknąć, korzystamy z najmniejszej patelni z nieprzywierającą powłoką, jaką mamy. Z kolei jajka sadzone smażymy na patelni przeznaczonej do naleśników. Niski brzeg patelni ułatwi nam wyjęcie jaj w całości.
Stosując się do tych wskazówek, nie musimy całkowicie rezygnować ze smażonych potraw. Warto dbać o patelnie, by służyły one nam jak najdłużej. W tym celu pozbywamy się nawyku używania ostrych przedmiotów tj. nóż, czy widelec. Korzystamy z drewnianej, teflonowej, silikonowej łopatki lub z kuchennych szczypców z silikonowymi końcówkami. Odkładając patelnię do szafy, pamiętamy o tym, by między jedną, a drugą patelnię włożyć szmatkę lub papierowy ręcznik. W ten sposób zabezpieczymy je przed porysowaniem.