Technika gotowania w wolnym tempie, czyli slow cooking staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna. Polega ona długim gotowaniu potraw w niskiej temperaturze nie przekraczającej 100 stopni Celsjusza. Taki sposób przygotowywania jedzenia pozwala wydobyć z niego więcej aromatów i pełnię smaku. Dzięki technice gotowania slow cooking przygotowywane potrawy zachowują więcej składników odżywczych w porównaniu ze standardowym gotowaniem i smażeniem.
Spis treści
Slow cooking, czyli gotowanie w wolnym tempie
Do przygotowywania potraw w technice slow cooking można wykorzystać różne urządzenia. Najpopularniejsze są wolnowary, ale można do tego celu wykorzystać także garnki żeliwne i specjalne garnki do gotowania na parze. Niektórzy producenci sprzętu agd dodają do swoich piekarników funkcję umożliwiającą przygotowywania potraw w technice slow cooking.
Przygotowywanie potraw polega na gotowaniu ich przez wiele godzin pod przykryciem w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni Celsjusza. Sprawia to, że potrawy są bardziej aromatyczne, miękkie i niezwykle soczyste. Są one też zdrowsze ponieważ gotowanie w niskiej temperaturze sprawia, że w potrawach pozostaje więcej składników odżywczych niż w przypadku tradycyjnego smażenia.
Poznaj wszystkie zalety wolnego gotowania
Niewątpliwie gotowanie w wolnym tempie ma wiele niezaprzeczalnych zalet, które mogą przekonać Cię do wypróbowania tego procesu gotowania.
Łatwe przyrządzanie potraw
Aby przygotować potrawę w technice slow cooking nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy przygotować składniki, umieścić je w wolnowarze i nastawić odpowiednią temperaturę gotowania.
Oszczędność czasu
Mogłoby się wydawać, że na długie gotowanie trzeba poświęcić dużą ilość czasu. Nic z tych rzeczy. Po przygotowaniu składników i umieszczeniu ich w wolnowarze możemy zająć się swoimi sprawami. Potrawa będzie przygotowywać się sama.
Zdrowe potrawy
Dzięki niskiej temperaturze potrawy zachowują więcej składników odżywczych, a uwalniający się bogaty aromat sprawia, że potraw nie trzeba solić.
Niskie zużycie energii
Slow Cookery, czyli inaczej wolnowary są tak skonstruowane aby zużywać bardzo mało energii. Gotując potrawy w technice slow nie trzeba się więc zamartwiać wysokimi rachunkami za prąd.
Wielofunkcyjność
W slow cookerach możemy przygotować wiele przeróżnych potraw. Są to zupy, duszone warzywa, gulasze, risotto, ryby a nawet ciasta. W internecie znaleźć można wiele niezwykłych przepisów kulinarnych.
Czy warto spróbować gotować w duchu slow?
Jak sam widzisz wolne gotowanie ma wiele zalet, a cierpliwość w kuchni popłaca. Z pewnością zdrowe i aromatyczne dania mięsne zachwycające swoją miękkością mogą skusić niejednego smakosza kulinarnego. Jeśli jeszcze nie próbowałeś potraw gotowanych w tej technice to koniecznie ich spróbuj. Smacznego!
Zainteresował Cię temat slow cooking?
Jeśli zainteresował Cię temat dotyczący techniki gotowania Slow Cooking to koniecznie przeczytaj artykuł „Wolnowary – smaczne i zdrowe gotowanie” z którego dowiesz się najważniejszych rzeczy o urządzeniach do wolnego gotowania.