Toaleta w filharmonii Opolskiej
Foto: Mikołaj Dąbrowski

Jak wygląda Filharmonia Opolska „od kuchni”? Zobaczcie!

Filharmonia Opolska oprócz sal koncertowych posiada także pomieszczenia, które nie są udostępniane wszystkim odwiedzającym. Mowa tu między innymi o pokojach artystów, poczekalni dla muzyków, pokojach gościnnych czy pokoju dla matki z dzieckiem. Sprawdźcie z nami jak prezentują się te przestrzenie.

Przestrzenie użytkowe w Filharmonii Opolskiej

Za projekt przestrzeni użytkowych odpowiada pracownia FABRYK-ART. Architekci stanęli na wysokości zadania i stworzyli wnętrza niecodzienne i awangardowe. Designerskie przestrzenie kapitalnie korelują z przeznaczeniem całego budynku. Twórczość artystyczna jaka przewija się w tym miejscu została zręcznie zaakcentowana za kulisami sal koncertowych.

Kolorystyka przestrzeni użytkowych

Pomysły Architektów to niezwykle spójna koncepcja, która urzeka swoją wyjątkowością. Smutne wnętrza zostały ożywione oryginalną paletą barw, która bazuje na odcieniach ceglanych, morskiej zieleni i jasnym granacie. Te małe kolorystyczne szaleństwo zostało sprawnie przełamane białym lastryko w toaletach i drewnem w poczekalni dla muzyków oraz w pokojach gościnnych.

Oświetlenie w przestrzeniach użytkowych Filharmonii Opolskiej

W pokojach gościnnych zastosowano nowoczesne oprawy polskiej marki AQForm. Jest to oświetlenie ogólne MAXI RING – proste, minimalistyczne – idealnie dobrane do zaprojektowanej przestrzeni. Symbolem kolekcji stało się wewnętrzne koło. Źródło światła znajdujące się na nim skierowane jest do wnętrza oprawy. Odbite światło jest miękkie i rozproszone. Sprawia to, że pomieszczenie oświetlone jest bez nieprzyjemnego olśnienia.

W toaletach znalazły się czarne, liniowe oprawy SET TRU LED również marki AQForm.

Maksymalne wykorzystanie przestrzeni użytkowej

Aby maksymalnie wykorzystać potencjał przestrzeni użytkowej Architekci FABRYK-ART postanowili umieścić w pokojach gościnnych antresole. Te pomieszczenia są na tyle wysokie, że antresole mogą być z powodzeniem komfortowo użytkowane. Przestrzeń wykorzystana na górze pozwoliła wygospodarować miejsce na dole, które zostało przeznaczone na strefę wypoczynkową. Znalazł się w niej wygodny fotel oraz stolik kawowy.

Przeszklona sala klubowa w Filharmonii Opolskiej

Największym wyzwaniem dla Architektów była sala klubowa. Ta przestrzeń musiała odznaczać się funkcjonalnością i wygodą użytkowników, ale musiała się też znaleźć odrobina ekstrawagancji. Na tle surowego, niebieskiego szkła znalazły się miękkie tapicerowane fotele i kubełkowe sofy. Czarne stoliki dodają całości eleganckiego charakteru. Świetna koncepcja sprawdziła się i wykreowała wygodną, komfortową przestrzeń, lekko fantazyjną, a jednocześnie niezwykle elegancką. Jak Wam się podoba ta przestrzeń?


Projekt: Fabryk-Art Agata Chomiak i Maciej Ferenc
Inwestycja: Filharmonia Opolska

Przeczytaj też