Szczególnie w lokalach gastronomicznych niezwykle istotne jest to, z jakiego sprzętu się korzysta. To nie tylko kwestia estetyki i funkcjonalności, ale również bezpieczeństwa, co potwierdzają niezbędne atesty i certyfikaty. Poza tym niewątpliwie to właśnie dopasowanie odpowiednich urządzeń do specyfiki lokalu gastronomicznego będzie jednym z ważniejszych elementów warunkujących sukces w branży. Podstawowym elementem zaplecza kuchennego będzie więc kuchnia z piekarnikiem. Nawet najlepszy kucharz z doskonałych produktów nie przygotuje dobrego jedzenia na sprzęcie, który jest dostosowany do wymagań. Na urządzeniach się nie oszczędza i to potwierdzi każdy specjalista.
1. Profesjonalna kuchnia gastronomiczna
2. Gazowa czy elektryczna
3. Jak duże urządzenie?
Spis treści
Profesjonalna kuchnia gastronomiczna
O wyposażeniu kuchni powinno się pomyśleć już na samym początku planowania inwestycji. To ona jest sercem każdej restauracji i warunkiem, że będzie ona działać bez zarzutu. Na rynku funkcjonuje szereg różnych firm i modeli i choć wiele z nich takich jak na przykład Stalgast od lat cieszy się zaufaniem klientów, warto bardzo starannie dopasować sprzęt do indywidualnego zapotrzebowania. W szeregu propozycji może to być trudne, bo kuchenki różnią się one od siebie źródłem energii oraz innymi aspektami. Najprościej jednak podzielić je na gazowe i elektryczne.
Gazowa czy elektryczna
Ten dylemat jest najczęściej rozwiązywany przy okazji analizy potrzeb oraz specyfiki zaplecza. Kuchnia gazowa z https://gastromix.pl/3688-stalgast będzie wymagać podłączenia odpowiedniej instalacji. Poza tym trzeba zadbać o przestrzeń, a także doskonałą wentylację. Z drugiej strony kuchnie gazowe są wybierane ze względu na niskie koszty eksploatacyjne. Kuchenki elektryczne są droższe w utrzymaniu, ale nie wymagają podłączenia gazu. Zwolennicy tego rozwiązania przede wszystkim doceniają nowoczesny wygląd, a także wygodę pracy. To szczególnie widać przy sprzątaniu urządzenia. Jeszcze innym rozwiązaniem wydają się kuchnie indukcyjne. Są energooszczędne i praktyczne. Nie zużywają energii na podgrzanie swojej powierzchni, a bezpośrednio ogrzewają ustawione na niej naczynie. Są również bezpieczniejsze i łatwe do utrzymania w czystość. Są jednak relatywnie droższe przy zakupie.
Jak duże urządzenie?
Sam rodzaj urządzenia musi być dostosowany do wielkości i potrzeb. W dużych restauracjach sprawdzają się kuchnie gazowe z sześcioma palnikami. W małych lokalach w zupełności sprawdzi się model z czterema palnikami lub płytami. Warto również zadbać o wersję z piekarnikiem lub szafką. Same urządzenia stają się również bardzo często elementem zabudowy.